Διαφήμιση

Yoga

Κουνταλίνι και τσάκρας

Κουνταλίνι, η σπειροειδής δύναμη

από τον Σπύρο Καπνιά

“Η Σοφία μετατρέπεται σε Γνώση όταν αυτή περνάει μέσα από την προσωπική εμπειρία.” Yogi Bhajan

Σύμφωνα με την εσωτερική φυσιολογία της Γιόγκα μέσα στον άνθρωπο βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση μια ανώτερη δύναμη η οποία ονομάζεται Κουνταλίνι. Η ονομασία "Κουνταλίνι" προέρχεται από την σανσκριτική λέξη Κούνταλ που σημαίνει «σπείρα» γιατί μοιάζει με ένα συσπειρωμένο φίδι που κοιμάται στην βάση της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη μια άλλη ερμηνεία της λέξης είναι «μπούκλα από τα μαλλιά του αγαπημένου».

Στον απλό άνθρωπο αυτή η ενέργεια παραμένει αδρανής συσπειρωμένη στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Από αυτό το σημείο που ονομάζεται Μουλαντάρα Τσάκρα ξεκινούν μια σειρά άλλων έξη ενεργειακών κέντρων που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού όπου βρίσκεται το ανώτερο από αυτά.

Τα επτά κύρια Τσάκρας

Τα Επτά Κυριότερα Τσάκρας

από τον Σπύρο Καπνιά

 «Chakra, Τσάκρα» είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «τροχός, δίνη». Σύμφωνα με τα Ινδικά ιερά κείμενα, τα chakras ή ενεργειακά κέντρα είναι σημεία επαφής, διαμέσου των οποίων η ενέργεια ρέει από το ένα όχημα ή σώμα του ανθρώπου στο άλλο. Υπάρχουν πολλά chakras και συμπίπτουν με τα σημεία βελονισμού, αλλά γενικά όταν μιλά κάποιος για τα "chakras", μιλά συνήθως για τα επτά κύρια βασικά chakras. Καθένα των πιθανών επιπέδων της συνείδησής μας ή κάθε τι γύρω και μέσα μας, που μπορούμε να αντιληφθούμε, μπορεί να διαιρεθεί σε επτά κατηγορίες. Και καθεμία αυτών των κατηγοριών συνδέεται με ένα συγκεκριμένο chakra.

Ημέρες Φεγγαριού


Ημέρες Φεγγαριού

 

από τον Σπύρο Καπνιά

Η Πανσέληνος και η Νέα Σελήνη, θεωρούνται σαν ημέρες διακοπών της γιόγκα, στη παράδοση της Ashtanga Yoga. Ποιος είναι ο συλλογισμός πίσω από αυτό; Όπως όλα τα πράγματα υδατώδους φύσης (τα ανθρώπινα όντα αποτελούνται από νερό περίπου κατά το 70%), έτσι και εμείς επηρεαζόμαστε από τις φάσεις της σελήνης. Οι φάσεις της Σελήνης καθορίζονται από τη θέση του φεγγαριού σε σχέση με τον Ήλιο και την Γη.

Γυναίκα- Εγκυμοσύνη και Γιόγκα

Προγεννητική Γιόγκα

Από την Γιαννακοπούλου Κατερίνα

Για τις περισσότερες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αναμονής , γεμάτη αβεβαιότητα και ανασφάλειες. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μια ιδιαίτερη κατάσταση μέσω της οποίας η γυναίκα μπορεί να μεταμορφωθεί και να ωριμάσει. Η πανάρχαιη φιλοσοφία της γιόγκα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια της εγκύου για να πετύχει αυτόν τον στόχο. Απομονώνοντας το κομμάτι των ασκήσεων (asanas) και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες αναπνευστικές τεχνικές, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός γίνονται ένα ευχάριστο βίωμα τόσο για το ζευγάρι όσο και για το έμβρυο.

Η Ψυχή μέσα από την ανατολική σκέψη

Η ψυχή μέσα από την ανατολική σκέψη

“Σε έναν κόσμο Ενότητας, ο θάνατος είναι αδύνατος.”

του Swami Nikhilananda

Η ψυχή είναι ο ίδιος ο άξονας της ύπαρξής μας. Είτε ο άνθρωπος είναι το σώμα και έχει μια ψυχή ή ο άνθρωπος είναι η ψυχή και έχει ένα σώμα. Ας μάθουμε τι μας διδάσκουν μεγάλες μορφές της ανατολικής φιλοσοφίας για την ψυχή που πάλλεται μέσα στο σώμα μας!